خبرنگاران امکان برگزاری روز ملی موسیقی در سایه همدلی هنرمندان
به گزارش مجله گذر عمر، تهران- خبرنگاران- آهنگساز ایرانی سال 1399 را سالی تلخ و شیرین های موسیقی دانست که در آن برخی از چهره های نام آشنا را از دست داده و از سویی جوایز بین المللی کسب شد اما در نبود همدلی روز ملی موسیقی هم به فراموشی سپرده شد.
رضا شایسته روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی خبرنگاران به مناسبت نوروز 1400 با مروری در سال 1399 در حوزه موسیقی، گفت: هر چند سال گذشته سال بسیار سختی برای هنرمندان بود اما در کنار آن با تلاش مضاعفی که انجام گرفت در همین سال شاهد کسب پیروزیت های بسیار چشمگیری در حوزه موسیقی بودیم.
آرزوهای شایسته
این هنرمند در ابتدای سخنان خود گفت: می خواهم دو آرزو کنم اول اینکه ویروس منحوس کرونا ریشه کَن شود و دوم اینکه مردم در سال گذشته، بابت این بیماری خیلی گرفتار بودند و امیدوارم که در سال 1400 این مسائل برطرف شود و سالی بسیار پربرکت و سرشار از پیروزیت و سربلندی و شادکامی داشته باشند.
وی افزود: متأسفانه در سال گذشته اتفاقات بسیار بدی رخ داد و مطمئن هستم از هر کدام از هموطنان که این سوال را بپرسید، بدون شک یکی از بدترین سال هایی که تجربه کردند را سال 1399 می دانند.
به یاد درگذشتگان
وی ادامه داد: در این سال عزیزان بسیار ارزشمندی را از دست دادیم خصوصا در حوزه موسیقی، خسروی آواز ایران استاد محمدرضا شجریان را از دست دادیم و در این اواخر نیز استاد عباس خوشدل که یکی از بهترین آهنگسازان موسیقی ایرانی که بعضی از آثارشان از بهترین های بعد از انقلاب ما بود را نیز از دست دادیم.
این هنرمند موسیقی گفت: زنده یاد داریوش سالاری از پیشکسوتان سازنده سازهای ایرانی، رحمان گواهی از دوتار نوازان خراسان شمالی، عیسی رستمی از پیشکسوتان موسیقی خراسان شمالی نیز از دیگر افرادی بودند که در این سال از دست دادیم. در حوزه سینما نیز بسکمک از عزیزان را از جمله محمدعلی کشاورز، بهمن مفید، کریم اکبری، خسرو سینایی، سیروس گرجستانی، اکبر عالمی، چنگیز جلیلوند، پرویز پورحسینی و همچنین ورزشکاران عزیزی همچون مهرداد میناوند و علی انصاریان را از دست دادیم.
وی افزود: در کل سال 1399 سال بدی برای همه ما بود و در این سال به هنرمندان نیز بسیار سخت گذشت و بسکمک از مشاغل آسیب دیدند اما به نظر من هنرمندان موسیقی و تئاتر خیلی اذیت شدند.
به دلیل اینکه نزدیک به 80 تا 90 درصد امرار معاش هنرمند موسیقی بدون شک اجرای صحنه ای و یا تدریس است که هر دوی این فعالیت به دلیل وجود ویروس کرونا از طرف ستاد ملی مبارزه با کرونا، با محدودیت هایی روبرو شدند.
ضررهای مالی کرونا
شایسته ادامه داد: اجراهای موسیقی منع شد و کنسرتی با حضور مخاطبان برگزار نشد و در بحث آموزش نیز بسکمک از ایام سال آموزشگاه های موسیقی به دلیل وجود این ویروس تعطیل بودند. این محدودیت ها دو پدیده با عناوین کنسرت و تدریس آنلاین را پدید آورد. به نظر من کنسرت آنلاین تجربه پیروزی نبود و با این نوع برگزاری کنسرت ارتباط برقرار نمی کنم و هنرمند به اجرا و صحنه زنده است و زمانی که تشویق می شود و همچنین مورد نقد قرار می گیرد، سازش حس دارد و هنرمند زمانی که کنسرتی را به صورت آنلاین برگزار می کند، بدین معنا است که گویی در استودیو نشسته و قطعات را اجرا می کند و در این صورت نمی تواند حسی با مخاطب خودش برقرار کند.
وی افزود: اگر دقت کرده باشید، بسکمک از کنسرت های آنلاینی که در سال 1399 برگزار شد، به دلیل کمبود استقبال تمدید نشد. زنده یاد محمدرضا شجریان در جایی عنوان کردند که من زمانی که می خواهم کنسرتی را اجرا کنم، همیشه قبل از اجرا به مسئول نور سالن می گویم که نور را به طور کامل خاموش نکنید و یک سوی نوری داشته باشد که مخاطبانم را ببینم و از آن ها انرژی بگیرم و اگر سالن کاملا تاریک باشد انگار در استودیو می خوانم.
نقدی بر آموزش آنلاین موسیقی
وی افزود: در مورد آموزش آنلاین نیز باید بگویم که این نوع آموزش برای هنرجویانی مفید است که چندین سال کار کرده باشند و بخواهند آخرین تکنیک ها و سبک ها را از یک استاد مطرح یاد بگیرند و پس از آن می توانند آنلاین ارتباط برقرار کنند و هز صحبتی که استاد مطرح می کند، شاگرد می فهمد چه کاری را باید انجام دهد اما شاگردی که نهایت 3 سال است که به سراغ آموزش سازی رفته است، به چه صورت می خواهد با آموزش آنلاین پیروز باشد. به عنوان مثال سازی مانند ویولن و کمانچه، استاد تا مدت ها باید بالای سر هنرجو باشد و هر لحظه که انگشت این هنرجو خطا رفت، بتواند انگشت این هنرجو را درست کند.
اما و اگرهای برگزاری جشنواره موسیقی فجر
این هنرمند حوزه موسیقی در ادامه با اشاره به برگزاری جشنواره موسیقی فجر در سال 1399، تاکید کرد: این رویداد بزرگ هنری در سال گذشته با توجه به نحوه برگزاری غیر حضوری و آنلاین بنظرم برگزار نمی شد بهتر بود تا استراحتی به آن می دادیم که شاهد خروجی بهتری از این رویداد بزرگ هنری در سال های بعدی باشیم.
روز ملی موسیقی؛ فرصتی که هدر شد
وی در ادامه گفت: در مورد روز ملی موسیقی در ایران نیز باید بگویم که می توانست اتفاق بسیار خوبی رخ دهد اما متأسفانه باز هم عدم همدلی و روحیه هم افزایی بین هنرمندان باعث شد که این اتفاق به این خوبی باز به فراموشی سپرده شود و تکلیف آن معین نشود.
شایسته ادامه داد: اینکه ما بتوانیم یک روز ملی موسیقی ایرانی در تقویم داشته باشیم، اتفاق بسیار خوبی می توانست باشد و من توقع داشتم که هنرمندان ما در این مورد تعامل بهتری داشته باشند و این موضوع را خیلی جدی می گرفتند چراکه سال ها بود که این موضوع معطل مانده و حالا که در سال 1399 صحبت آن جدی شد، با عدم هماهنگی و روحیه تعامل، انجام نشد.
شیرینی های سال کرونا
وی در ادامه با اشاره به اتفاقات خوب و خوش سالی که گذشت، افزود: از جمله اتفاقات خوبی که در سال 99 رخ داد، می توانم به چندین موقعیت های هنرمندان در اخذ جوایز بین المللی اشاره کنم که اعطای نشان عالی هنر از طرف کمیسیون کتاب ها برای صلح به استاد چکناوریان به دلیل سال ها فعالیت هنری بشردوستانه و خیرخواهانه در جهت اعتلای فرهنگ صلح یک اتفاق بسیار خوب بود و جادارد به این استاد و نوازنده عزیز تبریک بگویم.
شایسته افزود: همچنین علیرضا قربانی نیز یک همکاری بین المللی بسیار خوبی در جهت موسیقی ایرانی و جهت شناخت آن انجام داد و همکاری که با عالیم قاسم اف داشت و این موضوع باعث می شود که موسیقی ایرانی در جامعه جهانی شناخته شود و همچنین باعث می شود خود هنرمندان ایرانی نیز با هنرمندان خارجی بیشتر آشنا شوند.
این هنرمند موسیقی در ادامه با آرزو سالی خوش با اتفاقات خوب و گشایش در 1400 برای هنرمندان به ویژه حوزه موسیقی، ابراز امیدواری کرد که در سال 1400 هنرمندی وجود نداشته باشد که بیمه نباشد و مورد حمایتهای مختلف صندوق حمایت از هنرمندان،قرار گیرند. هنرمندان قادر هستند آثاری تولید کرده تا دل مردم را شاد کنند اما در مقابل نیاز به حمایت، کمک و مساعدت همه جانبه مسئولان حوزه فرهنگ و هنر دارند تا بدون دغدغه و با انگیزه به تولید اثر هنری اقدام کنند.
منبع: ایرنا