توصیه های غذایی برای رفع علائم گوارشی ناشی از کرونا
به گزارش مجله گذر عمر، براساس نتایج مشاهدات و بررسی ها، علائم بیماری کرونا، طیفی وسیع را در بر می گیرد، ویروس کووید19، که دامنه ای خفیف تا شدید را مانند دیگر بیماری های ویروسی ایجاد می کند، در بیماران مختلف امکان درگیر کردن بخش های متفاوتی از بدن را دارد و متناسب به محل درگیری، علائمی بُروز می دهد.
طی بیش از هشت ماه پاندمی کووید19 در جهان، افراد مبتلا، علائم متفاوت در طیفی گسترده نشان داده اند، علائمی که شامل نشانه های عمومی مثل تب، لرز، آبریزش و گلودرد، علائم تنفسی مانند نفس تنگی، سرفه و مسائل حاد تنفسی گرفته تا علائم گوارشی نظیر اسهال، استفراغ، درد شکم، تهوع و ...است.
یک کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفت و گو با ایسنا و ضمن اشاره به اینکه بعضی از مبتلایان به کرونا، با علائم گوارشی روبرو می شوند، گفت: اسهال در اغلب افراد مبتلا به این بیماری دیده می شود و در بیشتر آنان به معنی افزایش دفاعات دفع یا شل شدن قوام مدفوع است.
فاطمه شفیعی با یادآوری اینکه در تعریف پزشکی، دفعات حرکات روده که منجر به دفع می شود، سه بار در روز است، گفت: افزایش وزن مدفوع به بیش از 300 گرم در روز اسهال تعریف می شود که اغلب 60 تا 85 درصد این وزن را آب تشکیل می دهد، بنابراین، اسهال واقعی از بیماری هایی که باعث افزایش حرکات روده یا اجابت مزاج بی اختیار می شود، متمایز است. اما در هر حالت اسهال می تواند منجر به کم آبی و از دست دادن مواد معدنی بدن شود.
این کارشناس ارشد تغذیه بالینی گفت: بعضی از انواع مواد غذایی سریعتر از دستگاه گوارش عبور می کنند و سبب بدتر شدن اسهال می شوند بنابراین در زمان اسهال باید از مصرف این دسته از مواد خودداری کرد.
او یکی از دسته غذاهایی که افراد مبتلا به اسهال نباید مصرف کنند را غذاهای چرب بیان و اضافه کرد: غذاهای سرخ کرده و حاوی چربی بالا و سس ها می توانند علائم اسهال را بدتر کند.
شفیعی لبنیات را نیز از نمونه غذاهای مضر برای اسهال دانست و گفت: در زمان اسهال روده ها نسبت به لبنیات، جز ماست و دوغ به ویژه ماست پروبیوتیک حساس خواهد شد، بنابراین توصیه میشود که از مصرف شیر، کره و پنیر و بستنی، پرهیز شود.
او سومین دسته از غذاهای تشدید کننده اسهال را نوشیدنی های کافئین دار، کاکائو و شکلات دانست و گفت: این دسته از مواد نوشیدنی و تنقلات، موجب از دست رفتن آب بدن خواهد شد و با توجه به اینکه اسهال، دفع آب و الکترولیت بدن را به همراه دارد، لذا مصرف این مواد غذایی، عوارض کمبود اب را تشدید کرده و بیمار را در شرایط دهیدراته قرار می دهد.
این کارشناس تغذیه همچنین به منع مصرف شیرین کننده های مصنوعی و سوربیتول، اشاره و اضافه کرد: این شیرین کننده ها اثرات روان کنندگی دستگاه گوارش (ملین) دارد، بنابراین از مصرف هرگونه شیرین کننده مانند آبنبات، نوشابه ها، آدامس شیرین و سایر مواد غذایی شیرین باید خودداری کرد.
شفیعی همچنین توصیه کرد که افراد خصوصا بیماران کرونایی که یکی از نشانه های بالینی آنها، اسهال است، از خوردن موادغذایی نفاخ، جدا پرهیز کنند و گفت: مصرف میوه و سبزی برای حفظ سلامت بسیار ضروری ست اما با توجه به اینکه در زمان ابتلا به اسهال، نباید مواد تولید کننده گاز مصرف شود، بنابراین فرد باید از مصرف بعضی از انواع سبزی مانند کلم، گل کلم، بروکلی، انواع حبوبات، چاشنی های غذا، انجیر، آلوچه، آب آلو و میوه و آبمیوه های مسهل و ملین، امتناع کند.
این کارشناس تغذیه توصیه کرد که بیماران کرونایی که دستگاه گوارش آنان درگیر شده است، از غذای تازه استفاده کنند زیرا غذای کهنه و مانده، بعضا تشدید کننده علائم گوارشی خواهد بود.
او همچنین به این بیماران توصیه کرد که بین گروه میوه جات، مبتلایان به اسهال از موز استفاده کنند و ادامه داد: این میوه به دلیل دارا بودن املاح خصوصا پتاسیم، به تامین الکترولیتهای از دست رفته بدن کمک خواهد کرد، از طرفی پکتین موجود در موز، فیبری محلول در آب است که جذب مایعات درون روده را تسهیل می کند؛ موز البته واجد ترکیبات پربیوتیک بوده و سبب رشد باکتریهای مفید در روده بزرگ می شود.
این کارشناس ارشد تغذیه مصرف برنج سفید را به دلیل هضم راحت توصیه و اضافه کرد: سس سیب، سیب پخته، کمپوت سیب بدون شکر، از موادی است که به دلیل داشتن پکتین، توصیه می شود، اما چون هضم سیب خام به دلیل داشتن پکتین زیاد مشکل است لذا مصرف سیب پخته یا کمپوت آن توصیه می شود.
شفیعی در ادامه مصرف نان برشته یا تست را نیز توصیه و اضافه کرد: مصرف نان سفید بهتر از نان سبوس دار، کامل یا نان قهوه اس است، زیرا سبوس، هضم نان را سخت خواهد کرد؛ البته به کسانیکه دچار سندروم روده تحریک پذیر هستند، توصیه میشود کمپوت سیب و نان فاقد گلوتن، مصرف کنند.
مصرف پوره سیب زمینی، جوجه آب پز یا بخارپز، ماست خصوصا ماست پروبیوتیک، آب مرغ، سوپ مرغ و آب و مایعات فراوان، از توصیه های اکید او به کسانی است که دچار علائم گوارشی بیماری کرونا می شوند.
این کارشناس تغذیه به افراد دارای علائم گوارشی ناشی از ابتلا به کرونا، تاکید کرد که اگر اسهال آنها بیش از 5 تا 7 روز ادامه پیدا کرد یا با خون همراه بود، حتما به پزشک مراجعه و از درمان خودسرانه پرهیز کنند.
منبع: همگردی