آموزش گام به گام مراحل نصب ترانکینگ
به گزارش مجله گذر عمر، به مجرای عبور سیم برق و کابل های جریان ضعیف، ترانکینگ گفته می گردد. ترانکینگ در دو نوع دیواری و کف خواب وجود دارد و می تواند برای نصب پریزهای برق، پریز شبکه کامپیوتری و کلید استفاده گردد. در این مقاله به نوع کاربری و ویژگی هیا ترانکینگ و متعلقات آن می پردازیم و مراحل نصب ترانکینگ را توضیح خواهیم داد.
اگر شما در زمینه سیم کشی ساختمان و بعلاوه نصب داکت و ترانکینگ احتیاج به مشاوره و خدمات تخصصی دارید، می توانید از طریق سایت خبرنگاران در بخش خدمات سیم کشی ساختمان، درخواست خود را ثبت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره سراسری 1471 تماس بگیرید.
نکات کلیدی
- در ترانکینگ به سادگی می توان تعداد پریزها را افزایش داد.
- برای نصب پریز برق ترانک، باید پریز برق را درون ماژول خاصی قرار داد و ماژول را در بدنه ترانک نصب کرد.
- نصب ترانکینگ در نواحی مختلف با هم فرق دارد؛ ترانکینگ نصب شده در کف و ترانکینگ نصب شده در سقف با یکدیگر تفاوت هایی دارند.
ترانکینگ چیست؟
ترانکینگ محفظه ای با ساختار محکم جهت حفاظت از کابل ها و دیگر وسایل الکتریکی است که برای پنهان کردن کابل ها و محافظت از آنها در برابر نفوذ آب و گردو غبار استفاده زیادی دارد. با نصب ترانکینگ می توان مدیریت اتصالات برق و کابل ها را در محیط های مختلف ساده تر کرد و از خرابی و بی نظمی کابل ها جلوگیری نمود.
درون ترانکینگ قابلیت تقسیم بندی شدن از طریق پارتیشن را دارد؛ در نتیجه می توان کابل های مربوط به برق، تلفن و شبکه را از محفظه های جداگانه عبور داد. بعضی مدل های ترانکینگ دارای بست نگهدارنده است تا جلوی پراکندگی کابل ها را بگیرد.
مزایای نصب ترانکینگ
نصب ترانکینگ مزایای زیادی دارد، اما مهم ترین مزیت آن جلوگیری از آسیب، بی نظمی و به هم ریختگی کابل ها است و دیگر احتیاجی به تعویض کلید و پریز متعدد نخواهد بود. برای داشتن ظاهر بهتر سیستم برق کشی، استفاده از این محفظه لازم است. از ویژگی های ترانکینگ که آن را برای کاربردهای بسیاری مناسب می نماید، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- با نصب ترانکینگ امکان دسترسی آسان به تمامی نقاط سیستم کابل کشی وجود دارد.
- می توان پریز مخصوص برای سیستم تلفن، شبکه و برق نصب کرد.
- با توجه به فضای درون محفظه های ترانکینگ، افزایش سیم ها و کابل ها با سهولت بیشتری نسبت به سیستم لوله کشی انجام می گردد.
- در ترانکینگ به سادگی می توان تعداد پریزها را افزایش داد.
- با تغییر نحوه چیدمان مبلمان می توان مکان کلیدها و پریزها را تغییر داد.
- ترانکینگ دارای قابلیت پارتیشن بندی و جداسازی کابل های برق و دیتا و کاهش نویزپذیری است (رد کردن کابل ها از کنار هم در بعضی موارد باعث ایجاد نویز و کاهش کیفیت و سرعت ارتباطات می گردد و نصب ترانکینگ از این معضل پیشگیری می نماید).
- عمر مفید کابل ها مخصوصا در منطقه ها پر رفت وآمد را افزایش می دهد.
- با دادن نظم و ترتیب به کابل ها محل قرار گرفتن آنها را زیبا می نماید.
متعلقات ترانکینگ
تجهیزاتی که در مراحل نصب ترانکینگ جهت اتصال، انشعاب و خم ترانکینگ مورد استفاه قرار می گیرند، عبارتند از:
- پارتیشن (جدا نماینده): برای تفکیک مسیر داخل ترانک به دو یا چند قسمت
- رابط: اتصال دو شاخه ترانک به یکدیگر
- مسدود نماینده (ته بند): جهت بستن ابتدا و انتهای مسیر داکت کشی به منظور حفظ ایمنی و نمای ظاهری
- زانوی داخل: ساخته شده در دو نوع زاویه ثابت و زاویه متغیر برای اتصال ترانکینگ در گوشه داخلی دیوار
- زانوی خارج: جهت اتصال ترانکینگ در گوشه خارجی دیوار
- زانوی تخت: جهت اتصال دو ترانک عمود بر هم در یک سطح صاف
- سه راه: برای انشعاب از ترانکینگ در یک مسیر
- فریم قاب تکی
- فریم قاب دو تایی
- سوکت کامپیوتر
- سوکت تلفن
- پریز برق سفید و قرمز
محاسبه رایگان هزینه خدمات سیم کشی و برقکاری ساختمان!
ابعاد استاندارد ترانکینگ
ترانکینگ ها در ابعاد استاندارد 35*50، 80*50، 100*50، 120*50 و 150*50 ساخته می شوند (ابعاد بر حسب میلی متر).
مراحل نصب ترانکینگ
اگر در زمان نصب، تمامی نکات مهم مراحل نصب ترانکینگ را رعایت کنید در آینده مسئله ای در شبکه سیم کشی ساختمان ایجاد نخواهد شد. برای نصب ترانکینگ مراحل زیر را طی کنید:
- تعیین محل تجهیزات برقی با توجه به نقشه
- برآورد اجزای داخلی مورد احتیاج ترانکینگ
- علامت گذاری مسیر نصب ترانکینگ: بدین منظور ترانکینگ را در محل نصب بگذارید. در گام بعدی روی ترانکینگ ها تراز قرار داده و آنها را در مسیر مورد نظر تراز کنید. نهایتا با استفاده از یک مداد محل سوراخکاری برای نصب کردن ترانکینگ را علامت بزنید.
- انتقال مقدار ها بر روی ترانکینگ و علامت گذاری برای برش کاری.
- سوراخ کردن محل های علامت گذاری شده با مته مناسب و قرار دادن رولپلاک داخل آن متناسب با قطر سوراخ
- قرار دادن ترانکینگ در محل خود و نصب ترانکینگ روی دیوار با پیچ اتوماتیک و یک عدد واشر مناسب (در حین نصب دقت کنید لبه بالایی ترانکینگ منطبق بر خطی باشد که با مداد کشیدید)
- فارسی بر کردن لبه های دو ترانکینگ برای گوشه های داخلی
- نصب زانوی داخلی روی ترانکینگ پس از فارسی بر کردن و نصب ترانکینگ
- نصب زانوی خارجی برای گوشه های بیرونی
- استفاده از رابط برای اتصال دو ترانکینگ
- بستن درب ترانکینگ پس از انجام سیم کشی (ساخت درب به گونه ای است که درون شیارهای روی ترانکینگ قرار می گیرد)
- نصب پریزها و سوکت تلفن: برای این کار از کادری که به همین منظور ساخته شده بهره ببرید. برای هر کدام از پریزهای برق یک کادر یک خانه و برای هر دو سوکت تلفن و شبکه نیز یک کادر یک خانه در نظر بگیرید. یک کادر یک خانه به طور استاندارد ابعاد 45 در 45 میلی متر دارد.
نکاتی در ارتباط با آموزش نصب ترانکینگ
برای رعایت تمامی اصول مراحل نصب ترانکینگ به نکات زیر توجه کنید:
- نصب ترانکینگ در نواحی مختلف با هم فرق دارد؛ به عنوان مثال ترانکینگ نصب شده در کف و ترانکینگ نصب شده در سقف با یکدیگر تفاوت هایی دارند.
- در زمان نصب به سایز اتصالات دقت داشته باشید. اتصالات با سایز متفاوت نمی توانند روی ترانکینگ نصب شوند.
- تمامی مراحل نصب ترانکینگ تخصصی هستند و بهتر است برای نصب ترانکینگ از تکنسین های باتجربه یاری بگیرید تا قطعات به برترین شکل در مسیرهای تعیین شده نصب شوند.
انواع اتصالات ترانکینگ
اتصالات ترانکینگ به قطعاتی گفته می گردد که درطی مراحل نصب ترانکینگ از طریق آنها دو یا چند ترانکینگ به یکدیگر متصل می شوند. با استفاده از اتصالات ترانکینگ می توان انشعابات زیادی در یک شبکه به هم پیوسته ترانکینگ ایجاد کرد. اتصالات ترانکینگ از انواع مختلفی هستند، از جمله:
- اتصالات زانویی
- اتصالات سه راهی
- اتصالات چهارراهی
در ادامه هر یک را به اختصار توضیح خواهیم داد.
1. اتصالات ترانکینگ زانویی
اتصالات زانویی یکی از انواع اصلی اتصالات ترانکینگ هستند و توانایی ایجاد تغییر 90 درجه در مسیر کابل ها را دارند. این نوع از اتصالات تغییر مسیر تدریجی ایجاد می نمایند؛ بدین معنی که انحراف را با شیب ملایم در کابل ها ایجاد می نمایند. در نتیجه کابل ها هیچ آسیبی نمی بینند.
در صورت عدم استفاده از این زانوها در پروژه های کابل کشی ممکن است کابل ها بیش از حد خم شوند و بدنه آنها آسیب جدی ببیند. اتصالات زانویی در ترانکینگ های استفاده شده در دیوارها کاربرد دارند.
2. اتصالات ترانکینگ سه راهی
این نوع از اتصالات برای ایجاد دو مسیر مختلف انشعاب در کابل ها ایجاد می شوند؛ یعنی کابل ها از یک مسیر وارد و از دو مسیر خارج می شوند. از این نوع اتصالات برای نصب روی دیوار و کف سازه استفاده می گردد. استفاده از اتصالات سه راهی باعث کاهش استفاده از زانوها می گردد.
3. اتصالات ترانکینگ چهار راهی
اتصالات چهار راهی می توانند کابل های برق را به صورت متقاطع در چهار مسیر متفاوت راهنمایی نمایند. اغلب زمانی از آنها استفاده می گردد که شبکه کابل کشی پیچیده و گسترده باشد. این اتصالات در مرکز سازه نصب می شوند.
مراحل نصب ترانکینگ؛ نصب پریز برق ترانک
برای نصب پریز برق ترانک باید پریز برق را درون ماژول خاصی قرار داد و ماژول را در بدنه ترانک نصب کرد. بدین منظور سیم مفتولی را به مقدار 10 میلی متر روکش برداری کنید. سیم فاز را به ترمینال سمت راست، سیم نول را به ترمینال سمت چپ و سیم ارت را به ترمینال ارت وصل کنید.
مراحل نصب ترانکینگ؛ نحوه نصب داکت شبکه
نصب داکت شبکه از مهم ترین مراحل خدمات شبکه است. داکت کانالی است دارای درب و اغلب از جنس پلاستیک و PVC که برای قرار دادن کابل روکار مورد استفاده قرار می گیرد. داکت از گره خوردن و در هم پیچیدن کابل ها جلوگیری می نماید.
نصب داکت شبکه باید از طریق افراد متخصص انجام گردد تا زاویه ها و کنج ها به صورت صحیح برش زده شوند. توصیه می کنیم اگر در این حوزه تازه کار هستید، کار نصب داکت شبکه را خودتان انجام ندهید.
بیشتر بخوانید: آموزش سیم کشی کنترل چند لامپ از چند نقطه
سخن پایانی
در این نوشتار کوشش کردیم مراحل نصب ترانکینگ را به صورت کاملا کاربردی توضیح دهیم. اگر شما اطلاعات کمی در حوزه سیم کشی داشته باشید، می توانید با رعایت نکات گفته شده ترانکینگ را شخصا نصب کنید.
در غیراینصورت بهتر است جهت جلوگیری از صرف هزینه اضافی و بعلاوه مسائل احتمالی در قطع شدن و اختلاط سیم ها، از یک برقکار باتجربه یاری بگیرید.
سوالات متداول
نصب ترانک شبکه چگونه انجام می گردد؟
برای نصب ترانک شبکه ابتدا باید تعداد و نوع پریزهای مورد نظر را جهت نصب شناسایی کرد. سپس باید ترانکی را انتخاب کرد که بتواند تعداد کابل مورد نظر را پوشش دهد. در مرحله بعد مسیر ترانک کشی را تعیین می کنیم. جزئیات و نحوه نصب ترانک شبکه در متن مقاله به طور کامل ذکر شده است.
داکت چیست؟
داکت کانالی است دارای درب و اغلب از جنس پلاستیک و PVC که برای قرار دادن کابل روکار مورد استفاده قرار می گیرد. داکت ها برای زیبایی فضای قرارگیری کابل ها و جلوگیری از درهم پیچیدگی کابل ها استفاده می شوند.
نصب داکت شبکه از طریق خودم امکان پذیر است؟
اگر سابقه فعالیت در حوزه داکت کشی و ترانکینگ را دارید، می توانید کار داکت کشی منزل را خودتان انجام دهید. در غیر این صورت توصیه می کنیم کار نصب داکت شبکه و نصب ترانکینگ را به یک تکنسین ماهر بسپارید.
منبع: آچاره