کشیدن دندان عقل مفید یا مضر

به گزارش مجله گذر عمر، از بین شایع ترین بیماری های مربوط به دهان و دندان می توان به پوسیدگی، التهاب و عفونت لثه ها اشاره نمود که روزانه تعداد زیادی از مردم را روانه مطب دندان پزشکان می نماید

کشیدن دندان عقل مفید یا مضر

سلامت دهان و دندان یکی از مهم ترین مباحث بهداشتی است. امروز بیش از هر زمان دیگری، اهمیت بهداشت دهان و دندان و نقش آن در حفظ سلامت انسان آشکار شده است. از بین شایع ترین بیماری های مربوط به دهان و دندان می توان به پوسیدگی، التهاب و عفونت لثه ها اشاره نمود که روزانه تعداد زیادی از مردم را روانه مطب دندان پزشکان می نماید. یکی دیگر از شایع ترین مسائل در این زمینه رشد دندان عقل است که به علت نبود فضای کافی باعث کج شدن دیگر دندان ها می گردد. در این مطلب به این موضوع می پردازیم. دکترسعید اخوان مهدوی، دندان پزشک درباره دندان عقل به خراسان می گوید: دندان عقل آخرین دندانی است که در میان دندان های دائمی فرد رشد می نماید. معمولا دندان های عقل 2 عدد در بالا و 2 عدد در پایین در انتهای فک بالا و پایین رشد می نماید اما گاهی مشاهده می گردد که فردی دارای 2 یا 3 دندان عقل بیشتر نیست. در موارد نادری هم دیده می گردد که فرد دندان عقل ندارد و تا خاتمه عمر هم بدون این دندان ها زندگی می نماید. دندان عقل آخرین دندان دائمی است که معمولا در سنین نوجوانی رشد آن شروع می گردد و به همین علت به آن دندان عقل می گویند.

دندان عقل باعث می گردد که دندان ها به سمت عقب حرکت ننمایند. این دندان ها به هنگام رشد ممکن است مسائلی را برای فرد به وجود آورد. دکتر مهدوی ادامه می دهد: از آن جا که دندان عقل در انتهای فک پایین یا بالا رشد می نماید، ممکن است فضای کافی برای رشد نداشته باشد و فشار زیادی به دندان های دیگر وارد آورد و باعث نامنظم شدن آن ها گردد. گاهی هم دندان عقل به علت نداشتن فضا برای رشد زیر لثه باقی می ماند.

بیشتر بخوانید:راه های مقابله با درد دندان، به عنوان یک هواکش

پیامدهای رشد دندان عقل

بسیاری از افراد به هنگام رشد دندان عقل دچار مسائل عدیده ای می شوند. گاهی افراد از سردردهای شدید شکایت می نمایند. درد گوش، درد مبهم در فک، احساس درد به هنگام جویدن و التهاب شدید لثه از دیگر مسائلی است که بیماران از آن شکایت دارند. البته در مواردی نیز ممکن است رشد دندان عقل مسئله ای به وجود نیاورد. یک مشکل شایع درباره دندان عقل که بسیاری از مراجعان به مطب های دندان پزشکی از آن شکایت می نمایند، پوسیدگی زودهنگام آن است. وی با اشاره به این که انتظار می رود این دندان که دیرتر از دیگر دندان ها در دهان رشد می نماید، دیرتر بپوسد، تصریح می نماید: در موارد بسیاری دندان عقل به سرعت دچار پوسیدگی می گردد و حتی دندان مجاور را درگیر پوسیدگی می نماید.علت اصلی آن، این است که در مواردی دندان عقل که فضای کافی برای رشد کامل نداشته کامل در نیامده و از آن جا که در انتهای فک است، امکان مسواک زدن و تمیز کردن کامل آن وجود ندارد بنابراین به سرعت دچار پوسیدگی می گردد.

کشیدن دندان عقل منطقی نیست

در گذشته تصور بر این بود که دندان عقل را حتما باید کشید زیرا بود و نبود آن تاثیری ندارد. بنابراین گفته می شد بهتر است قبل از پوسیدگی آن را کشید. دکتر مهدوی با اشاره به این تصور اشتباه می گوید: توجه کنید که دندان عقل باید به هنگام رشد حتما تحت کنترل پزشک باشد. اگر در زمان رشد باعث جابه جایی دیگر دندان های فرد گردد، دندان پزشک با معاینه کامل می تواند تصمیم به جراحی بگیرد. در مواردی بیماران در مراجعه به پزشک اظهار می نمایند که دندان هایشان در حال کج شدن است. اگر رادیوگرافی نشان دهد که کج شدن دندان ها و به هم ریختن نظم و ترتیب آ ن ها به علت رشد دندان عقل و نبود فضای کافی برای آن است، دندان پزشک تصمیم به جراحی می گیرد. گاهی دندان عقل در موقعیت نامناسبی درون دهان رشد می نماید و ممکن است دندان های مجاور را دچار پوسیدگی کند، دندان پزشک در این شرایط هم می تواند برای کشیدن دندان عقل تصمیم بگیرد. در مواردی که بیمار از درد گوش، سردرد، درد در فک و مشکل جویدن شکایت دارد، دندان پزشک می تواند با رادیوگرافی ریشه دندان عقل را ببیند و تصمیم گیری کند. گاهی ریشه دندان عقل بلند است و به عروق اعصاب فشار وارد می آورد و باعث ناراحتی های متعدد برای بیمار می گردد. گاهی هم بیمار از درد دندان شدید شکایت دارد بدون این که پوسیدگی دندان داشته باشد. در این موارد دندان عقل باید کشیده یا جراحی گردد تا مشکل برطرف گردد.

این دندان پزشک با تاکید بر این که سن یا زمان خاصی برای کشیدن دندان عقل وجود ندارد، می افزاید: فقط آنالیز دندان پزشک و وجود مسائل ذکر شده در بیمار مشخص نماینده زمان جراحی یا کشیدن دندان عقل است.

توصیه ها

آنالیز نحوه رشد دندان عقل در دوره نوجوانی یکی از برترین راه های پیش گیری از مسائلی است که ممکن است بعدها گریبانگیر فرد گردد. بنابراین بهتر است نوجوانان به هنگام مراجعه به دندان پزشک حتی اگر مشکل خاصی ندارند، رشد دندان عقل را کنترل نمایند تا با توصیه های پزشک از مسائل بعدی یا تشدید آن ها جلوگیری گردد.گاهی دندان عقل به صورت عمودی رشد نمی نماید و با زاویه 45 درجه یا حتی بیشتر داخل فک وجود دارد. چنین دندانی قطعا رشد نمی نماید. در این شرایط دندان پزشک تصمیم می گیرد در صورتی که دندان فشاری روی عصب وارد نمی نماید، آن را بردارد. اما گاهی دندان در عمق فک و روی کانال عصب است و برداشتن آن سخت می گردد در چنین شرایطی اگر بیمار مسئله ای ندارد، می توان از جراحی و برداشتن دندان چشم پوشی کرد.

دندان عقل خوب است یا بد

با این توضیحات به نظر می رسد نبودن دندان عقل در دهان ضرری را متوجه فرد نمی نماید پس چه لزومی دارد که در حفظ این دندان کوشش کنیم.دکتر مهدوی در پاسخ به این سوال می گوید: گاهی اتفاق می افتد که دندان های کرسی که جلوی دندان عقل واقع شده است به دلایلی پوسیده یا کشیده می گردد. در این موارد توصیه ما این است که دندان عقل حفظ گردد زیرا در سنین نوجوانی دندان عقل می تواند حرکت کند و با قرار گرفتن در محل دندان کشیده شده، نقش دندان کرسی را ایفا نماید. دقت کنید که این اتفاق فقط در سنین مناسب و به هنگام رشد دندان رخ می دهد. گاهی رخ داده که دندان کرسی یک کودک 7ساله به دلایلی کشیده شده و دندان بعدی جای آن را گرفته است در این صورت دندان عقل باید حفظ گردد تا کرسی از دست رفته را جبران کند.

دندان عقل سالم باید حفظ گردد و برخلاف گذشته که می گفتند دندان عقل را باید کشید، هم اکنون گفته می گردد که برای کشیدن دندان عقل باید علت منطقی داشت. اگر دلایلی که ذکر شد وجود داشت می توان آن را کشید اما اگر بیمار مسئله ای ندارد و دندان در موقعیت مناسبی واقع شده است، باید حفظ گردد. توصیه اکید ما این است که این دندان ها کاملا مسواک زده گردد و تمیز بماند تا پوسیده نگردد.

بیشتر بخوانید:همه چیز راجع به دندان عقل

فلوراید تراپی هر 6 ماه باید تکرار گردد

اگر فلوراید تراپی هر شش ماه یک بار تکرار نگردد اثر مطلوبی بر سلامت دهان و دندان بچه ها نخواهد داشت اما باوجود انعقاد تفاهم نامه در زمینه فلورایدتراپی بچه ها 3 تا 6سال هنوز اجرای این طرح از سوی وزارت بهداشت و بهزیستی پیگیری نشده است. قائم مقام رئیس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت در این باره به ایسنا گفت: فلوراید تراپی جزو اولویت های وزارت بهداشت است و امیدواریم که این کار تداوم پیدا کند. به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، دکتر حمید صمدزاده در مراسم افتتاحیه اجرای طرح وارنیش فلوراید تراپی اضافه نمود: به بچه ها 6تا 12 سال در مدرسه ها دسترسی داریم ولی دسترسی به بچه ها 3 تا 6سال مشکل است ولی ما کوشش نموده ایم اقدامات پیش گیرانه را برای این گروه سنی در مهدکودک ها انجام دهیم.

منبع: روزنامه خراسان

منبع: راسخون
انتشار: 8 تیر 1401 بروزرسانی: 8 تیر 1401 گردآورنده: dlgozar.ir شناسه مطلب: 1122

به "کشیدن دندان عقل مفید یا مضر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کشیدن دندان عقل مفید یا مضر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید