آش زرشک خراسانی لذیذ و مقوی

به گزارش مجله گذر عمر، آش زرشک یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که در خراسان شمالی، مازندران، لرستان و طالقان به روش های نسبتا متفاوتی طبخ می گردد. با ما در این مقاله از در همراه باشید تا روش پخت آش زرشک مشهدی را به صورت مرحله به مرحله به شما آموزش بدهیم و درباره آش زرشک طالقان، آش زرشک مازنی و آش زرشک لری هم نکات لازم را به شما بگوییم.

آش زرشک خراسانی لذیذ و مقوی

مواد لازم برای تهیه آش زرشک خراسان شمالی (برای 4 نفر)

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
آب زرشک1 لیتر
نخود گردنصف لیوان فرانسوی دسته دار
لوبیا چیتینصف لیوان فرانسوی دسته دار
لوبیا قرمزنصف لیوان فرانسوی دسته دار
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد بزرگ
رشته آش1 مشت پر
مرزه خشک3 قاشق غذاخوری
آویشن خشک1 قاشق غذاخوری
زرشک تازه یا زرشک خشک300 گرم
آرد سفید1 قاشق غذاخوری
آب قلم1 لیوان فرانسوی دسته دار
زردچوبه و فلفل سیاه، نمکبه میزان دلخواه
سبزی خشک نعناعبرای نعنا داغ
روغن سرخ کردنیبه میزان کافی

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه

مدت زمان لازم برای پخت آش زرشک خراسانی: حدود 1 ساعت

مراحل طرز تهیه آش زرشک خراسانی و مشهدی

طرز تهیه آش زرشک خراسانی با انواع آش زرشک مازنی، لری و طالقانی تفاوت هایی دارد که در ادامه به این جزییات اشاره می کنیم. با این حال، هر نوع آش زرشکی به خاطر برای پاکسازی کبد مفید است. مراحل طرز تهیه آش زرشک مشهدی را دنبال کنید.

مرحله اول: حبوبات و زرشک را بخیسانید

در اولین مرحله از طرز تهیه آش زرشک مشهدی باید حبوبات را از شب قبل بخیسانید. برای این منظور، بهتر است نخود، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را در ظرف های جداگانه ای بریزید و آن ها را به خوبی بشویید تا هیچ گرد و خاکی نداشته باشند.

سپس، در هر یک از ظرف ها به مقدار 2 لیوان دسته دار فرانسوی آب جوش بریزید. حبوبات را کنار بگذارید تا حسابی خیس بخورند و نفخ شان گرفته گردد. اگر زرشک تازه ندارید و می خواهید از زرشک خشک بهره ببرید زرشک ها را هم به مدت 30 دقیقه در آب خیس کنید.

شما می توانید برای خرید زرشک، نخود، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله دوم: حبوبات آش زرشک را بپزید

حالا، آب حبوبات خیس خورده و شب مانده را خالی نموده و آن ها را کاملا آبکشی کنید. ترکیب نخود، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را با هم در یک قابلمه مناسب بریزید و پس از افزودن 3 الی 4 لیوان دسته دار فرانسوی آب جوش، قابلمه را روی حرارت میانه بگذارید.

پس از چند دقیقه، حرارت را ملایم نموده و حدود 1 الی 2 ساعت صبر کنید تا همه حبوبات کاملا پخته شوند.

مرحله سوم: مایه آش زرشک را آماده کنید

در فاصله پختن حبوبات، پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. سپس، در یک قابلمه جادار و مناسب که می خواهید آش را در آن بار بگذارید بریزید و روی حرارت میانه بگذارید. میزانی روغن سرخ کردنی بریزید و صبر کنید تا داغ گردد.

پیازهای خرد شده را به قابلمه اضافه نموده و کاملا در روغن تفت دهید. پس از سبک و طلایی شدن پیازها، باید میزانی زردچوبه هم در قابلمه بریزید. چند لحظه صبر کنید تا زردچوبه نیز تفت ببیند و عطر و رنگش آزاد گردد.

حالا، باید یک قاشق آرد را هم به این ترکیب اضافه کنید و هم بزنید تا طعم خامی آرد گرفته گردد. در ادامه، 2 لیوان دسته دار فرانسوی آب را همراه با آب زرشک و آب قلم () در قابلمه بریزید.

حالا، حبوبات پخته شده را هم به این ترکیب اضافه کنید. درب قابلمه را ببندید و حدود 45 دقیقه منتظر بمانید تا همه مواد در کنار یکدیگر بپزند و آش زرشک لعاب بیندازد.

برای خرید زردچوبه، آب زرشک و آرد می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله چهارم: نعناع داغ و پیاز داغ برای تزیین آش درست کنید

1 عدد پیاز به جای مانده را پوست بگیرید و آن را به صورت خلالی نازک خرد کنید. در یک تابه کوچک میزانی روغن سرخ کردنی بریزید و پیازهای خلالی خرد شده را در روغن داغ بریزید و حسابی سرخ کنید تا داشته باشید.

پیاز داغ آماده شده را از تابه خارج کنید و در همان تابه نعناع داغ درست کنید. برای این کار میزانی دیگر روغن در تابه بریزید و به مدت 30 ثانیه نعناع خشک را در آن تفت دهید. نعنا داغ را کنار بگذارید.

برای خرید سبزی خشک نعناع به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله پنجم: باقی مواد آش زرشک را اضافه کنید

پس از گذشت 45 دقیقه و اطمینان از پختن و جا افتادن مایه اولیه آش، وقت آن است که باقی مواد را هم اضافه کنید. بنابراین، زرشک تازه را به خوبی بشویید و کاملا آبکشی کنید.

اگر هم زرشک خشک را خیس نموده اید آن را به مدت 15 دقیقه جداگانه بپزید و سپس، زرشک را همراه با مرزه و آویشن خشک، میزانی نمک، فلفل سیاه و رشته آشی در قابلمه بریزید.

سپس، دوباره درب قابلمه را ببندید و حدود 15 تا 20 دقیقه صبر کنید تا رشته و زرشک به خوبی بپزند و لعاب خود را در آش آزاد نمایند. در نهایت، طعم آش را بچشید و در صورت احتیاج باز هم نمک و فلفل اضافه کنید.

رشته آش، انواع سبزی خشک معطر مثل مرزه، آویشن، نمک و فلفل سیاه می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله آخر: آش زرشک را تزیین و سرو کنید

امیدواریم مراحل طرز تهیه آش زرشک را با دقت و بدون مشکل دنبال نموده باشید، حالا وقت آن است که آش زرشک مشهدی خوشمزه خود را در ظرف مناسبی بریزید و با نعنا داغ، پیاز داغ، میزانی زرشک تفت داده شده، خلال پسته و بادام یا مغز گردو تزیین کنید. این غذا را می توانید به عنوان غذای اصلی یا پیش غذا نوش جان کنید.

طرز تهیه آش زرشک به روش شهرهای دیگر

روش تهیه آش زرشک لری

طرز تهیه آش زرشک کوهی لرستان هم مشابه همان چیزی است که در بالا گفتیم؛ تنها فرق در این است که اهالی لرستان میزانی عدس، سیر و روغن دنبه هم به این غذا اضافه نموده و مرزه و آویشن خشک یا هیچ سبزی دیگری را در آش زرشک نمی ریزند.

روش تهیه آش زرشک طالقان

اهالی طالقان برای طبخ آش زرشک به جای مرزه و آویشن از میزان کمی جعفری، تره و چغندر لبویی استفاده می نمایند. بعلاوه، در آش زرشک طالقانی اصلا نخود و لوبیا قرمز نمی ریزند و فقط به اضافه کردن لوبیا چیتی اکتفا می نمایند.

روش طبخ آش زرشک مازنی

طرز تهیه آش زرشک مازندرانی تا مقدار زیادی شبیه دستور بالاست؛ با این تفاوت که آش زرشک شمالی با گوشت مرغ پخته و کشک درست می گردد.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در طرز تهیه آش زرشک

  • در صورت امکان، برای پخت حبوبات می توانید از زودپز بهره ببرید. به این ترتیب، زمان خیساندن نخود و لوبیا و مدت زمان لازم برای پخت کاهش پیدا می نماید.
  • اگر به آب قلم دسترسی ندارید می توانید از عصاره گوشت یا عصاره مرغ آماده و بازاری بهره ببرید. برای خرید انواع عصاره می توانید به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
  • در صورت دسترسی نداشتن به زرشک تازه، می توانید از زرشک خشک یا زرشک کوهی بهره ببرید. درباره آش زرشک کوهی هم باید دقت نموده و زرشک وحشی را کاملا پاک کنید و قبل از مصرف، به خوبی شست وشو دهید. توجه داشته باشید، زرشک کوهی به مراتب ترش تر از زرشک معمولی است. بنابراین، در صورت استفاده از آن شاید لازم باشد در پایان میزانی شکر هم در آش زرشک بریزید.
  • اگر به آب زرشک دسترسی ندارید، روی لینک مقاله طرز تهیه آب زرشک طبیعی در خانه کلیک کنید و طرز تهیه آب زرشک طبیعی را بخوانید.

خواص آش زرشک برای سلامتی چیست؟

آش زرشک مثل برای پاکسازی کبد، بهبود بیماری های قلبی و عروقی، تصفیه خون، تقویت سیستم ایمنی، کاهش کلسترول و بسیاری موارد دیگر مفید است.

محصولات مرتبط

ادویه مرغ و ماهی پت100گرمی گلها

78,900 تومان 79,950 تومان 1% تخفیف

فلفل قرمز 150 گرمی فامیلا

66,900 تومان 67,900 تومان 1% تخفیف

آویشن 50 گرمی سانتین

61,900 تومان 67,900 تومان 9% تخفیف

زردچوبه 550 گرمی گلستان

119,900 تومان 137,900 تومان 13% تخفیف

پودر فلفل سیاه 150 گرمی فامیلا

107,900 تومان 117,900 تومان 8% تخفیف

عصاره زعفران 8 عددی 64 گرمی الیت

48,900 تومان 50,000 تومان 2% تخفیف

آرد سفید گندم 900 گرمی زر

29,500 تومان 29,800 تومان 1% تخفیف

آرد نخودچی جعبه 200 گرمی گلها

56,900 تومان 57,400 تومان 1% تخفیف

آرد سفید 500 گرمی تک

24,500 تومان 24,900 تومان 2% تخفیف

روغن مخصوص سرخ کردنی بدون پالم 810 گرمی فامیلا

51,900 تومان 55,000 تومان 6% تخفیف

روغن سرخ کردنی بدون پالم 810 گرمی اویلا

51,900 تومان 55,000 تومان 6% تخفیف

لپه 900 گرم سبدچین

109,500 تومان 110,300 تومان 1% تخفیف

لوبیا چیتی 900 گرم مث چی

135,000 تومان 135,900 تومان 1% تخفیف

لوبیا قرمز ایرانی دستچین 800گرمی

115,900 تومان 139,900 تومان 17% تخفیف

نخود 900 گرم مث چی

98,000 تومان 98,900 تومان 1% تخفیف

پک نودل 4+1 گوشت 425 گرمی شف هو

63,900 تومان 72,000 تومان 11% تخفیف

رشته آشی 500 گ زرماکارون

25,300 تومان 27,500 تومان 8% تخفیف

سیب زمینی خلالی 10*10 750 گرم کیمبال

67,900 تومان 77,000 تومان 12% تخفیف

ذرت دان 400 گرمی نوبر سبز

74,900 تومان 88,700 تومان 16% تخفیف

آبمیوه انار 300 میلی لیتر پاکبان

30,700 تومان 31,000 تومان 1% تخفیف

منبع: افق کوروش
انتشار: 13 مرداد 1403 بروزرسانی: 13 مرداد 1403 گردآورنده: dlgozar.ir شناسه مطلب: 1362

به "آش زرشک خراسانی لذیذ و مقوی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آش زرشک خراسانی لذیذ و مقوی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید